Consiliul European

Articol postat la 15 noiembrie 2009.

Dispozitii privind Consiliul European si functionarea acestuia contin Tratatul privind Uniunea Europeana (articolul 15) si Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (articolele 235-236).

Consiliul European ofera Uniunii impulsurile necesare dezvoltarii acesteia si ii defineste orientarile si prioritatile politice generale.

Consiliul European nu exercita functii legislative.

Componenta

Consiliul European este compus din

Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate participa la lucrarile Consiliului European.

Consiliul European se intruneste de doua ori pe semestru la convocarea presedintelui sau. Cand situatia o impune, presedintele convoaca o reuniune extraordinara a Consiliului European.

Consiliul European se pronunta prin consens, cu exceptia cazului in care tratatele dispun altfel.

Consiliul European isi alege presedintele cu majoritate calificata, pentru o durata de doi ani si jumatate, cu posibilitatea reinnoirii mandatului o singura data.

Presedintele Consiliului European

Presedintele Consiliului European nu poate exercita un mandat national.

Presedintele Consiliului European asigura, la nivelul sau si in aceasta calitate, reprezentarea externa a Uniunii in probleme referitoare la politica extera si de securitate comuna, fara a aduce atingere atributiilor Inaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate.

Comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaza acest articol?