Comunicarea in limba materna|Communication in the mother tongue|Communication dans la langue maternelle

Articol postat la 8 decembrie 2009.

[lang_ro]1. Comunicarea in limba materna/oficiala

Comunicarea in limba materna/oficiala reprezinta capacitatea de a exprima si interpreta concepte, idei, sentimente, fapte si opinii atat in forma scrisa, cat si orala (ascultat, vorbit, citit si scris) si de a interactiona lingvistic intr-un mod adecvat si creativ in toate situatiile generate de viata sociala si culturala.

Cunostinte, deprinderi si atitudini esentiale care au legatura cu aceasta competenta:

Competenta de comunicare rezulta din invatarea limbii materne/oficiale, care are legatura intrinseca cu dezvoltarea capacitatii cognitive a individului de a interpreta lumea si de a relationa cu cei din jurul sau. Comunicarea in limba materna/oficiala impune individului sa posede cunostinte de vocabular, de gramatica functionala si de functii ale limbii. Aceasta presupune constientizarea principalelor tipuri de interactiune verbala o serie de texte literare si nonliterare, principalele trasaturi ale unor stiluri diferite, registre ale limbii, precum si variabilitatea limbii si comunicarii in contexte diferite.

Fiecare persoana trebuie sa posede deprinderi de comunicare atat orala, cat si scrisa, intr-o varietate de situatii de comunicare, sa isi monitorizeze si sa isi adapteze propria comunicare la cerintele situationale. Aceasta competenta include, de asemenea, capacitatea de a distinge si de a folosi diferite tipuri de texte, de a cauta, de a colecta și prelucra informatii, de a utiliza instrumente ajutatoare, de a formula si exprima propriile argumente oral sau in scris, intr-un mod convingator, adecvat contextului.

O atitudine pozitiva privind comunicarea in limba materna/oficiala implica dispozitia spre un dialog critic si constructiv, aprecierea calitatilor estetice si disponibilitatea de a te conforma lor, interesul de a interactiona cu altii. Acest lucru implica constientizarea impactului vorbirii asupra altora si a nevoii de a intelege si utiliza limba intr-un mod responsabil pozitiv si social.

Sursa:

[/lang_ro][lang_en]
1. Communication in the mother tongue

Communication is the ability to express and interpret thoughts, feelings and facts in both oral and written form in the full range of societal and cultural contexts — work, home and leisure.

The competence consists of the following elements of knowledge, skills and attitudes as appropriate to the context:

Knowledge

Skills

Attitudes

Source:

[/lang_en][lang_fr]1. Communication dans la langue maternelle/officielle

Définition:

Connaissances, aptitudes et attitudes essentielles correspondant à cette compétence:

Source: Recommandation du Parlement Européen et du Conseil du 18 décembre 2006 sur les compétences clés pour l’éducation et la formation tout au long de la vie (2006/962/CE)

[/lang_fr]

Comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaza acest articol?