Exercitarea drepturilor de cetatean european

Articol postat la 12 mai 2008.
    Drepturile fundamentale

Se poate intampla sa nu vi se respecte corespunzator drepturile in Uniunea Europeana sau sa aveti impresia ca s-a luat o decizie injusta sau incorecta in ceea ce va priveste.

Pentru a va exercita corect drepturile, trebuie mai intai sa expuneti problema la nivel national, avand in vedere ca statele membre sunt responsabile de aplicarea dreptului comunitar, si ati putea beneficia de o despagubire. Pe langa procedurile la nivel national sunt disponibile proceduri la nivelul Uniunii Europene.

    La nivel national

Sesizarea autoritatii competente: atentie la termene si date limita.

Sesizarea mediatorului national: natura si prerogativele acestei functii pot sa varieze de la tara la tara.

Sesizarea tribunalului pentru masuri legale: in functie de tara beneficiati de asistenta juridica.

    La nivelul Uniunii Europene

SOLVIT: daca va confruntati cu o problema cauzata de aplicarea gresita a dreptului comunitar de catre administratia publica a unei alte tari a Uniunii Europene. (http://europa.eu.int/solvit)

Sesizarea Mediatorului european:in caz de litigiu intre o institutie a Uniunii Europene si dumneavoastra, daca apreciati ca sunteti in prezenta unei omisiuni sau nereguli administrative. Mediatorul european nu intervine in litigiile la nivel national. (www.euro-ombudsman.eu.int)

Petitie adresata Parlamentului European:: pentru orice chestiune privind Uniunea Europeana care va afecteaza direct. Petitia va fi tratata de catre un comitet pentru petitii care poate face presiune asupra partilor implicate chiar daca el nu este abilitat sa indrepte direct situatia. (http://www.europarl.eu.int)

Plangere adresata Comisiei Europene: puteti transmite o plangere cu privire la orice suspiciune de infractiune/nerespectare a dreptului comunitar de catre un stat membru. Comisia va examina plangerea si va cere, eventual, tarii implicate sa modifice legislatia. Nu se aplica pentru litigiile intre particulari. (http://europa.eu.int/comm)

Servicii de consiliere personalizata

Consiliere personalizata gratuita acordata de experti juridici cu privire la drepturile pe care le aveti ca cetateni europeni.

(http://europa.eu.int/citizensrights/signpost)

EUROPE DIRECT: 00 800 6 7 8 9 10 11

Sursa:

Commission europeenne “Vivre, travailler, etudier dans un autre pays de l’Union europeenne – Un apercu de vos droits dans l’Union europeenne”, Luxembourg: Office des publications officielles des Communautes europeennes.

Comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaza acest articol?