Dreptul de instalare

Articol postat la 12 mai 2008.
  Drepturile fundamentale

Ca cetatean al Uniunii Europene aveti dreptul sa va duceti in orice tara a Uniunii Europene fara sa indepliniti formalitati speciale. Tot ce va trebuie este un pasaport sau o carte de identitate in perioada de valabilitate.

Valabilitatea documentului de identitate va poate fi verificata dar, nici o intrebare privind durata si finalitatea calatoriei nu trebuie sa vi se puna.

Dreptul de a calatori nu poate fi limitat decat de motive de politica publica, securitate publica sau sanatate publica.

  Familia

Membrii familiei, indiferent de nationalitatea lor, pot sa va insoteasca. Cetatenilor tarilor terte (non-UE) li se poate solicita, in functie de nationalitatea lor, o viza de intrare.

  Spatiul Schengen

In „spatiul Schengen” nu sunt, in general, controale de identitate la frontierele interne.

În prezent (mai 2008), 24 state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen:
1. Franta
2. Germania
3. Italia
4. Belgia
5. Olanda
6. Luxemburg
7. Danemarca
8. Grecia
9. Spania
10. Portugalia
11. Suedia
12. Finlanda
13. Austria
14. Cehia
15. Slovacia
16. Estonia
17. Lituania
18. Letonia
19. Polonia
20. Ungaria
21. Slovenia
22. Malta
23. Norvegia
24. Islanda.

  Calatoria cu avionul

Conform dreptului comunitar, daca vi se refuza imbarcarea, daca zborul este anulat, daca suferiti intarzieri importante sau daca va sunt pierdute bagajele aveti dreptul la o indemnizatie in baza unei plangeri.

  Sanatatea

Daca in timpul unei calatorii in interiorul Uniunii Europene va imbolnaviti sau aveti un accident, dumneavoastra si familia dumneavoastra sunteti indreptatiti sa primiti ingrijiri imediate in tara respectiva. Pentru aceasta trebuie sa aveti cardul european de sanatate (sau Formularul E111) pe care il obtineti din tara de origine inaintea plecarii. Aceasta dispozitie este valabila in cazul sejururilor de scurta durata in strainatate. Pentru Romania accesati www.cnas.ro

  Cumparaturi destinate uzului personal

Puteti achizitiona, intr-o tara UE, bunuri si servicii de uz personal cu aplicarea acelorasi dispozitii fiscale practicate in tara respectiva fata de proprii cetateni si le puteti lua cu dumneavoastra. Aceasta dispozitie nu se aplica totusi masinilor noi. In ceea ce priveste alcoolul si tigarile, in anumite cazuri, se pot solicita dovezi pentru atestarea faptului ca sunt destinate uzului personal.

Pentru mai multe informatii va recomandam: http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/common/travellers/within_eu/index_fr.htm

Sursa:

Commission europeenne „Vivre, travailler, etudier dans un autre pays de l’Union europeenne – Un apercu de vos droits dans l’Union europeenne”, Luxembourg: Office des publications officielles des Communautes europeennes.

Comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaza acest articol?