Dreptul de a trai intr-o alta tara a Uniunii Europene

Articol postat la 12 mai 2008.
  Drepturile fundamentale

Ca cetatean al Uniunii Europene aveti dreptul sa aveti resedinta si sa va instalati intr-o alta tara a Uniunii Europene.

  Familia

Acest drept fundamental se aplica si membrilor familiei dumneavoastra. Daca membrii familiei nu sunt cetateni ai Uniunii Europene, tara de destinatie le-ar putea cere o viza de intrare.

  Dreptul de instalare

Pentru o durata mai mica de trei luni nu aveti nevoie decat de pasaport sau de cartea de identitate in perioada de valabilitate.

Pentru o durata mai mare de trei luni aveti dreptul sa va instalati intr-o alta tara a Uniunii Europene daca va aflati intr-una din situatiile urmatoare:

 • sunteti salariat sau desfasurati o activitate independenta in tara de primire;
 • sunteti inscris la o institutie/stabiliment public sau privat pentru studii, inclusiv pentru instruire profesionala;
 • dispuneti de resurse suficiente pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra, precum si de o asigurare globala de boala in tara de primire.
 • Informatii suplimentare se gasesc in ghidul „Vivre dans un autre pays de l’UE” si in fisele anexe disponibile pe pagina „L’Europe est a vous” (http://europa.eu.int/youreurope)

   Masina

  Daca aveti o masina noua nici o verificare nu va poate fi impusa in tara de primire. Daca masina este uzata vi se poate cere un control tehnic.

  Ca regula generala, trebuie sa va inmatriculati masina in tara de primire si sa platiti taxa de inmatriculare si vigneta pentru tara respectiva.

  Va puteti utiliza masina intr-o alta tara fara sa platiti taxe, temporar, sase luni din douasprezece. Aceasta dispozitie nu se aplica lucratorilor frontalieri (care lucreaza zilnic intr-o tara straina).

   Permisul de conducere

  Puteti circula in tara de primire cu permisul de conducere emis in tara dumneavoastra de origine. Totusi, tara de primire va aplica propriile dispozitii cu privire la durata valabilitatii permisului, vizitele medicale si dispozitiile fiscale.

   Patrimoniul

  Puteti dispune de patrimoniul propriu fara restrictii si fara a plati taxe si impozite la intrarea in tara de primire.

   Fiscalitatea

  Pentru a evita dubla impunere, trebuie sa precizati daca sunteti „rezident in scop fiscal” in noua tara, ceea ce inseamna ca declarati acolo intregul venit.

  Pentru asta, trebuie sa contactati serviciile fiscale din tara dumneavoastra de origine si din tara de primire. Verificati si daca sunt formalitati de indeplinit inainte de plecarea dumneavoastra.

   Dreptul de vot

  Aveti aceleasi drepturi de vot, active si pasive, cu cetatenii tarii de primire, la urmatoarele scrutinuri:

 • alegeri municipale (locale): daca votati in tara de primire nu pierdeti automat dreptul de vot in tara de origine;
 • alegerile europene: trebuie sa va inscrieti pe listele electorale. Daca votati in tara de primire pierdeti automat dreptul de vot in tara de origine.
 • Sursa:

  Commission europeenne “Vivre, travailler, etudier dans un autre pays de l’Union europeenne – Un apercu de vos droits dans l’Union europeenne”, Luxembourg: Office des publications officielles des Communautes europeennes.

  Comentarii

  Vrei sa fii primul care comenteaza acest articol?