Dreptul de a studia intr-o alta tara a Uniunii Europene

Articol postat la 11 mai 2008.
  Drepturile fundamentale

1. Ca cetatean european aveti dreptul sa studiati in orice alta tara a Uniunii Europene.

2. Universitatea sau institutia de invatamant in care vreti sa va inscrieti este obligata sa va accepte in aceleasi conditii in care accepta cetatenii din tara respectiva si nu poate pretinde cerinte de inscriere mai stricte.

  PLOTEUS

Pentru a obtine informatii detaliate cu privire la formele de instruire disponibile in Europa va recomandam pagina PLOTEUS (http://europa.eu.int/ploteus/portal/home.jsp)

  Recunoasterea universala a diplomelor

Acest domeniu nu a fost reglementat la nivelul Uniunii Europene. In acest scop, trebuie sa va adresati Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor – CNRED (www.edu.ro).

  Perioada de studiu in strainatate

Universitatea de origine trebuie sa va recunoasca (in functie de programul in care ati participat) intreaga perioada de studiu in strainatate ca parte integranta a studiilor.

  Securitatea sociala

Trebuie sa aveti o acoperire de sanatate, personala sau familiala, in tara de origine sau in tara in care studiati, in functie de prevederile dreptului national. Dreptul comunitar va ofera o anumita protectie in materie de securitate sociala, mai ales in ceea ce priveste sanatatea, in anumite conditii. Inainte de a pleca, verificati la Casa de asigurari de sanatate (www.cnas.ro) daca indepliniti aceste conditii.

  Cercetatorii

Orice cercetator din Uniunea Europeana are dreptul sa urmeze o instruire sau sa beneficieze de posibilitatile de mobilitate finantate prin burse, ajutoare etc. in cadrul dispozitivelor nationale sau comunitare.

  Pagina internet privind cercetarea

Portalul paneuropean privind mobilitatea cercetatorilor este http://www.eracareers.pt

  Programul „Tineret”

Program in cadrul caruia sunt finantate schimburi care permit tinerilor sa traiasca intr-un mediu social si cultural diferit.

  Serviciul voluntar european

Ofera tinerilor posibilitatea sa locuiasca intr-o alta tara pentru cel mult un an si sa participe la proiecte locale ca voluntari.

Sursa:

Commission europeenne “Vivre, travailler, etudier dans un autre pays de l’Union europeenne – Un apercu de vos droits dans l’Union europeenne”, Luxembourg: Office des publications officielles des Communautes europeennes.

Comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaza acest articol?