Dreptul de a lucra intr-o alta tara a Uniunii Europene

Articol postat la 11 mai 2008.

  Drepturile fundamentale

1. Aveti dreptul sa lucrati si sa va pensionati in tara Uniunii Europene pe care o doriti.

2. Beneficiati de acelasi tratament cu cetatenii acelei tari si nu vi se cere sa indepliniti conditii suplimentare.

3. Puteti candida pentru orice post propus in Uniunea Europeana (cu exceptia anumitor posturi in functii publice).

  Restrictii

Pe o perioada de tranzitie de maxim sapte ani, lucratorilor din anumite state, nou membre ale Uniunii Europene, le pot fi impuse unele restrictii de acces la piata muncii de catre vechile state membre (EU-15), atunci cand lucratorilor din EU-15 li se impun restrictii similare in anumite state nou membre.

Alte limitari se aplica accesului cetatenilor anumitor state nou membre la alocatiile de somaj in alte state membre ale UE.

  EURES

Pagina EURES ofera informatii despre posibilitatile de lucru si de instruire in Europa: http://ec.europa.eu/eures/

  Familia

Membrii familiei, indiferent de nationalitatea lor, va pot insoti in tara in care lucrati. Acestia au acces la invatamantul general sau profesional disponibil in tara de primire.

  Cautarea unui loc de munca

Daca sunteti in cautarea unui loc de munca, aveti dreptul sa stati intr-o alta tara a Uniunii Europene pentru a cauta, o perioada rezonabila, in general sase luni (de verificat in functie de tara). Perioada se poate prelungi.

In plus, puteti primi alocatii de somaj, maxim trei luni, daca indepliniti anumite conditii. Se recomanda sa contactati institutia de securitate sociala inainte de a parasi tara de origine pentru a afla mai multe detalii cu privire la formalitati si formulare de completat.

  Recunoasterea calificarilor profesionale

Piata unica permite exercitarea unei activitati, in mod independent sau ca salariat, in orice tara a Uniunii Europene, alta decat cea in care v-ati dobandit calificarile profesionale. UE a creat un sistem care faciliteaza recunoasterea acestor calificari de catre diferite tari ale Uniunii Europene.

Se recomanda consultarea fiselor corespunzatoare de pe pagina „L’Europe est a vous” (http://europa.eu.int/youreurope).

  Securitatea sociala

Dispozitiile comunitare sunt astfel concepute incat sa fiti afiliat la un singur sistem de protectie sociala si sa nu pierdeti nici un drept (mai ales in ceea ce priveste pensia).

In principiu, sunteti asigurat in tara in care lucrati. In anumite circumstante, dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti beneficia de aceleasi avantaje si de aceleasi prestatii de securitate sociala de care beneficiaza cetatenii tarii de primire. Aceste drepturi se refera la concediile medicale si de maternitate, riscurile de invaliditate, pensiile si pensiile de vaduvie, sumele cuvenite in caz de accident de munca, bolile profesionale, decesul si somajul, alocatiile familiale. Trebuie sa platiti aceleasi cotizatii pe care le platesc cetatenii tarii de primire.

Dispozitii specifice se aplica lucratorilor transfrontalieri si celor care ocupa posturi temporare.

  Conditiile de munca

Vi se aplica aceleasi dispozitii care se aplica cetatenilor tarii in care lucrati in ceea ce priveste remunerarea, concedierea, reintegrarea, sanatatea si securitatea la locul de munca.

  Drepturile sindicale

Puteti adera la un sindicat pe care sa il alegeti si va puteti exercita drepturile sindicale in aceleasi conditii cu cetatenii tarii de primire.

  Libera initiativa

Puteti exercita o activitate independenta in orice tara a Uniunii Europene, in mod permanent sau temporar.

  Barbati si femei

Indiferent daca sunteti barbat sau femeie, sunteti tratat in acelasi fel si aveti aceleasi drepturi si aceleasi posibilitati profesionale, in orice tara a Uniunii Europene.

Dreptul european prevede:

  Maternitatea

In toate statele Uniunii Europene, femeile au urmatoarele drepturi inainte si dupa sarcina:

  Parinti

In toate tarile Uniunii Europene, parintii au dreptul:

Sursa:

Commission europeenne “Vivre, travailler, etudier dans un autre pays de l’Union europeenne – Un apercu de vos droits dans l’Union europeenne”, Luxembourg: Office des publications officielles des Communautes europeennes.

Comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaza acest articol?