Declaratia Schuman – traducere

Articol postat la 9 mai 2011.

DECLARATIA SCHUMAN – 9 MAI 1950

Pacea mondiala nu ar putea fi salvata fara eforturi creatoare pe masura pericolelor care o ameninta.

Contributia pe care o Europa organizata si insufletita o poate aduce la civilizatie este indispensabila mentinerii relatiilor pasnice. De peste 20 de ani campioana unei Europe unite, Franta a avut intotdeauna ca obiectiv esential sa slujeasca pacea. Europa nu s-a construit, am avut războiul.

Europa nu se va construi dintr-odată sau printr-o construcţie de ansamblu. Ea se va construi prin realizări concrete, creând mai întâi o solidaritate efectivă. Adunarea natiunilor europene reclama eliminarea opozitiei seculare dintre Franta si Germania: actiunea intreprinsa trebuie sa atinga in primul rand Franta si Germania.

In acest scop, guvernul francez propune actiunea imediata intr-un domeniu limitat dar decisiv:
Guvernul francez propune plasarea productiei de carbune si otel, sub o Inalta Autoritate Comuna, intr-o organizatie deschisa participarii altor tari ale Europei.

Punerea in comun a productiilor de carbune si otel va asigura imediat stabilirea de baze comune de dezvoltare economica, prima etapa a Federatiei europene, si va schimba destinul acestor regiuni indelung harazite fabricarii armelor ale caror victime au fost in mod constant.

Solidaritatea de productie care va fi astfel creata va face ca orice razboi intre Franta si Germania sa devina nu numai de neconceput dar, materialiceste imposibil.

Stabilirea acestei unitati puternice de productie deschisa oricarei tari care ar vrea sa participe, va ajunge sa furnizeze tuturor tarilor participante elementele fundamentale ale productiei industriale in aceleasi conditii, va rasturna bazele reale ale unificarii lor economice.

Aceasta productie va fi oferita intregii lumi fara deosebire sau excludere, pentru a contribui la ridicarea nivelului de viata si dezvoltarii lucrarilor pasnice.

Europa va putea, cu mijloace sporite, sa urmareasca realizarea uneia din sarcinile esentiale: dezvoltarea continentului african.

Astfel se va realiza simplu si rapid fuziunea intereselor indispensabile stabilirii unei comunitati economice si se va introduce fermentul unei comunitati mai largi si mai profunde intre tari indelung indepartate prin divizari sangeroase.

Prin punerea in comun a productiilor de baza si instituirea noii Inalte Autoritati, ale carei decizii vor afecta Franta, Anglia si tarile care vor adera la aceasta, aceasta propunere va pune primele caramizi ale unei Federatii europene indispensabile pastrarii pacii.

Urmarind realizarea obiectivelor astfel definite, Guvernul francez e gata sa deschida negocieri pe urmatoarele baze:

Misiunea impartiala a Inaltei Autoritati comune va fi sa asigure, in cel mai rapid termen: modernizarea productiei si ameliorarea calitatii sale; furnizarea in conditii identice a carbunelui si otelului pe piata franceza, germana si pe pietele celorlalte tari care adera; derularea exportului comun catre alte tari; egalizarea progresului in conditiile de viata ale fortei de munca din aceste industrii.

Pentru a atinge aceste obiective pornind de la conditiile foarte diferite in care sunt plasate in prezent productiile tarilor care adera, cu titlu tranzitoriu anumite dispozitii vor trebui aplicate, constand in aplicarea unui plan de productie si investitii, instituirea mecanismelor de egalizare a preturilor, crearea fondului de reconversie care sa faciliteze rationalizarea productiei. Circulatia carbunelui si a otelului intre tarile care au aderat va fi imediat scutita de taxe vamale si nu va fi afectata de aplicarea de tarife diferentiate de transport. Treptat, se vor degaja conditiile care asigura, in mod spontan, repartizarea cea mai rationala a productiei la nivelul de productivitate cel mai ridicat.

In opozitie cu un cartel international care incearca repartizarea si exploatarea pietelor nationale prin practici restrictive si mentinerea de profituri ridicate, organizatia pe care o proiectam va asigura fuziunea pietelor si expansiunea productiei.

Principiile si angajamentele esentiale mai sus definite vor face obiectul unui tratat semnat intre state. Negocierile indispensabile pentru precizarea masurilor de aplicare vor fi supravegheate de un arbitru desemnat de comun acord; acesta va avea sarcina de a veghea ca acordurile sa fie conforme cu principiile si, in caz de opozitie ireductibila, va fixa solutia care va fi adoptata.

Inalta Autoritate comuna, insarcinata cu functionarea intregului ansamblu, va fi compusa din personalitati independente desemnate pe baza paritara de catre Guverne: deciziile sale vor fi executorii in Franta, Germania si in celelate tari care vor adera. Prevederi corespunzatoare vor asigura caile de recurs necesare impotriva deciziilor Inaltei Autoritaţi. Un reprezentant al Natiunilor Unite pe langa aceasta Autoritate va fi insarcinat sa faca de doua ori pe an un raport public catre ONU, raportand asupra functionarii noului organism, mai ales in ceea ce priveste mentinerea obiectivelor sale pasnice.

Institutia Inaltei Autoritati nu prejudiciaza cu nimic regimul de proprietate al intreprinderilor. In exercitarea misiunii sale, Inalta Autoritate comuna va tine cont de puterile conferite Autoritatii Internationale a Ruhr-ului si de obligatiile de orice natura impuse Germaniei, atata timp cat acestea vor exista.

Traducere: Manuela Lavinia Toma

Pentru discursul original si inregistrarea video accesati:
http://www.ena.lu/declaration_robert_schuman_paris_mai_1950-1-613

Comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaza acest articol?